|
|
|
|
|
För 4 personer: 3 hg nyskalade färska räkor 100 g löjrom 4 tunnbrödsskivor 4 msk majonäs 1 knippa finhackad dill, spar lite för dekoration 1 citron italiensk salladskrydda ½ isbergssalladshuvud |
1. | Finhacka räkorna, blanda med majonäsen och krydda lätt med salladskryddan. Rör i den finhackade dillen |
2. | Så gör vi tunnbrödsskålen: Fukta tunnbrödet med vatten och vänd det snabbt i en varm stekpanna. |
3. | Tag upp det nu formbara tunnbrödet och lägg det över ett bordsglas med botten upp. Pressa brödet försiktigt mot glaset runt om så det bildar en korg. |
4. | När brödet svalnat blir det fast och korgen är färdig. |
5. | Fyll korgen till en tredjedel med finstrimlad isbergssallad. Lägg i smeten med räkorna. Forma löjrommen med en dessertsked och lägg överst. dekorera med en dillkvist och citronklyfta. |
|
För ? personer: 1½ - 2 kg fläskfilé 2 - 3 msk smör salt peppar buljong + madeira, ca 4 dl tillsammans Madeirasås: 2 msk smör 1 msk mjöl 1 - 2 dl grädde 1 dl buljong 2 -3 msk madeira salt vitpeppar |
1. | Putsa och skrapa köttet. Gnid in det med salt och peppar. Lägg smöret i en stekgryta och låt det bli ljusbrunt. Bryn köttet runt om. |
2. | Späd med buljong och madeira. |
3. | Låt köttet steka tills det känns mört, ungefär 3/4 tim, beroende på kvalitén. Späd med mer vätska om det behövs. |
4. | När köttet är färdigstekt, skär vi det i jämna skivor. |
5. | Häll skyn i en kastrull och vispa i mjölet. Vispa i det då och då så det inte bränns vid. |
6. | Nu blandar vi ner den tjockvispade grädden och låter såsen stå på svag värme och smågona sig i 10 min. |
7. | Smaksätt med salt, peppar och mera madeira om så önskas, så får vi en fylligare, mustigare smak. Såsen ska vara riktigt tjock av grädden. |
8. | Vi smörjer ett ugnssäkert fat och lägger kronärtskocksbottnar i botten och köttskivorna över. |
9. | Vi häller på såsen och gratinerar det hela i varm ugn, ca 225 grader. |
10. | Servera med pressad potatis och en fräsch sallad. |
|
För 4-6 personer: 3/4 kg rensade rabarber 100 - 125 g socker 1 msk potatismjöl Marsipandeg: 4 ägg 3 - 6 msk socker 125 g färdigköpt marsipan eller mandelmassa 1 tsk rivet citronskal |
1. | Rensa, skölj och torka rabarbern. Skär den i 3 cm långa bitar. Lägg bitarna i ett välsmort, avlångt eldfast fat |
2. | Blanda sockret och potatismjölet. Strö blandningen över rabarbern och blanda den så gott det går med bitarna. |
3. | Täck fatet med lock eller metallfolie och ställ det i 175 grader varm ugn ca 20 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Lät rabarbern kallna lite. |
. | Marsipandeg |
1. | Riv marsipanmassan på rivjärn eller mal den i en kvarn. |
2. | Tillsätt ett helt ägg, skilj gulor från vitor på de 3 återstående. |
3. | Rör marsipanen ordentligt, helst med cyklon- eller elvisp, tills den är helt fri från klimpar. |
4. | Tillsätt sockret, det rivna citronskalet och de 3 återstående äggulorna. Vispa massan tills den skummar.. |
5. | Vispa också äggvitorna tills de är så hårda att man kan vända skålen upp och ner. Skär försiktigt ner vitorna med hjälp av en gummiskrapa i marsipanmassan. |
6. | Häll degen över rabarbern. |
7. | Sätt fatet på ett ugnsgaller i 200 grader varm ugn ca 20 - 30 minuter. |
8. | Desserten kan serveras varm, ljummen eller kall. |
Servering: | |
Kall. Vispad grädde kan servas till den här rätten. Den kan i så fall smaksättas med litet puder- och vaniljsocker. |
|
Varm: Serveras med mjukglass eller vanlig vaniljglass. |