Meny 9

 Räkor och löjrom i tunnbrödskorg

 Fläskhare med kronärtskocksbottnar

 Rabarber med marsipandeg

Räkor och löjrom i tunnbrödskorg

  För 4 personer:
3 hg nyskalade färska räkor 100 g löjrom
4 tunnbrödsskivor
4 msk majonäs
1 knippa finhackad dill, spar lite för dekoration
1 citron
italiensk salladskrydda
½ isbergssalladshuvud

 1.  Finhacka räkorna, blanda med majonäsen och krydda lätt med salladskryddan. Rör i den finhackade dillen
 2.  Så gör vi tunnbrödsskålen: Fukta tunnbrödet med vatten och vänd det snabbt i en varm stekpanna.
 3.  Tag upp det nu formbara tunnbrödet och lägg det över ett bordsglas med botten upp. Pressa brödet försiktigt mot glaset runt om så det bildar en korg.
 4.  När brödet svalnat blir det fast och korgen är färdig.
 5.  Fyll korgen till en tredjedel med finstrimlad isbergssallad. Lägg i smeten med räkorna. Forma löjrommen med en dessertsked och lägg överst. dekorera med en dillkvist och citronklyfta.

 

Fläskhare med kronärtskocksbottnar
För ? personer:
1½ - 2 kg fläskfilé
2 - 3 msk smör
salt
peppar
buljong + madeira, ca 4 dl tillsammans

Madeirasås:
2 msk smör
1 msk mjöl
1 - 2 dl grädde 1 dl buljong
2 -3 msk madeira
salt
vitpeppar

 1.  Putsa och skrapa köttet. Gnid in det med salt och peppar. Lägg smöret i en stekgryta och låt det bli ljusbrunt. Bryn köttet runt om.
 2.  Späd med buljong och madeira.
 3. Låt köttet steka tills det känns mört, ungefär 3/4 tim, beroende på kvalitén. Späd med mer vätska om det behövs.
 4.  När köttet är färdigstekt, skär vi det i jämna skivor.
 5.  Häll skyn i en kastrull och vispa i mjölet. Vispa i det då och då så det inte bränns vid.
6.  Nu blandar vi ner den tjockvispade grädden och låter såsen stå på svag värme och smågona sig i 10 min.
  7.  Smaksätt med salt, peppar och mera madeira om så önskas, så får vi en fylligare, mustigare smak. Såsen ska vara riktigt tjock av grädden.
 8.  Vi smörjer ett ugnssäkert fat och lägger kronärtskocksbottnar i botten och köttskivorna över.
 9.  Vi häller på såsen och gratinerar det hela i varm ugn, ca 225 grader.
 10.  Servera med pressad potatis och en fräsch sallad.

 

Rabarber med marsipandeg

  För 4-6 personer:
3/4 kg rensade rabarber
100 - 125 g socker
1 msk potatismjöl

Marsipandeg:
4 ägg
3 - 6 msk socker
125 g färdigköpt marsipan eller mandelmassa
1 tsk rivet citronskal

 1.  Rensa, skölj och torka rabarbern. Skär den i 3 cm långa bitar. Lägg bitarna i ett välsmort, avlångt eldfast fat
 2.  Blanda sockret och potatismjölet. Strö blandningen över rabarbern och blanda den så gott det går med bitarna.
 3.  Täck fatet med lock eller metallfolie och ställ det i 175 grader varm ugn ca 20 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Lät rabarbern kallna lite.
 . Marsipandeg
 1.  Riv marsipanmassan på rivjärn eller mal den i en kvarn.
 2.  Tillsätt ett helt ägg, skilj gulor från vitor på de 3 återstående.
 3.  Rör marsipanen ordentligt, helst med cyklon- eller elvisp, tills den är helt fri från klimpar.
  4.  Tillsätt sockret, det rivna citronskalet och de 3 återstående äggulorna. Vispa massan tills den skummar..
 5.  Vispa också äggvitorna tills de är så hårda att man kan vända skålen upp och ner. Skär försiktigt ner vitorna med hjälp av en gummiskrapa i marsipanmassan.
 6.  Häll degen över rabarbern.
 7.  Sätt fatet på ett ugnsgaller i 200 grader varm ugn ca 20 - 30 minuter.
 8.  Desserten kan serveras varm, ljummen eller kall.
   Servering:
   Kall.
Vispad grädde kan servas till den här rätten. Den kan i så fall smaksättas med litet puder- och vaniljsocker.
   Varm:
Serveras med mjukglass eller vanlig vaniljglass.

Tillbaka till registret