Meny 53

 Caesarröra med löjrom

Oxfilé med getostgratinerat basilikamos och balsamicosås

 Cheesecake med chokladtak och mangosalsa

Caesarröra med löjrom

 
   För 4 personer:
3 hårdkokta ägg
½ burk sardeller med kapris á ca 50 g
1 tsk fransk senap
2 msk färskriven parmesanost
2 msk hackad salladslök
1½ msk olivolja
2-3 msk löjrom, ca 50 g
 Tillbehör
4 rostade brödskivor
4 msk lättcreame fraiche
sallad

 1.  Skala och mosa äggen.
 2.  Blanda ägg, sardeller, senap, parmesanost, salladslök och olivolja.
 3.  Lägg upp röran på rostade brödskivor och toppa med en klick löjrom. Servera med lättcreme fraiche och sallad.

 

Oxfilé med getostgratinerat basilikamos och balsamicosås

 

För 6 personer:
Ca 900 g mittbit av oxfilé
1 tsk salt
2 krm nymald peppar
2 msk smör till stekning


Getostgratinerat basilikamos
6 ark vårrulledeg, 21x21 cm
¾ kg mjölig potatis
2 msk smör
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm nymald peppar
20 finhackade basilikablad
½ pressad vitlök
smör till pensling
6 tunna skivor getost, ca 200 g

 Balsamicosås
1 ½ msk strösocker
3 msk lagrad balsamvinäger
½ flaska rött vin, ca 4 dl
3 msk konc kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk kallt smör
ev. salt
 Tillbehör
Lättkokta sockerärtor och rädisor

   1. Låt vårrulledegen tina i sin förpackning.
 2.  Koka potatisen.
 3. Sätt ugnen på 225 grader.
 4.  Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med stöt eller elvisp. Tillsätt smör och äggulor. Smaka av med salt, peppar, basilika och pressad vitlök.
 5. Smält ett par matskedar smör och pensla degarken. Lägg dem i cocotteformar med den penslade sidan ned. Nyp till i kanterna. Fyll formarna med moset och lägg på getosten. Ställ formarna på plåt och gratinera i nedre delen av ugnen 12-15 min. Något längre tid om moset är kallt.
 6.  Köttet. Putsa och dela oxfilén i 3 bitar. Ställ dem på snittytan, banka ut dem med köttplattare eller botten på en kastrull tills de är ca 3 cm tjocka.
 7.  Bryn dem i smöret och låt det eftersteka på svag värme 10-15 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
 8.  Sås. Smält sockret i en liten kastrull och lår det bli ljusbrunt. Passa noga, det bränns fort. Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp för det kan skvätta. Tillsätt även rödvin och kalvfond. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör ut majsstärkelsen med någon msk vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp. Inför serveringen värms såsen och smöret vispas i klickvis. Smaka eventuellt av med salt.


Cheesecake med chokladtak och mangosalsa
 

För 8-12 personer:
Kokosbotten:
6 digestivekex
2 dl kokosflingor
75 g smör


Fyllning
3 gelantinblad
raspat skal av 2 lime och 1½-11/3 dl limesaft
1 burk kesella, 250 g
1½ dl creme fraiche, 150 g
1½ dl strösocker

Chokladtak
100 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
1 msk smör

 Mangosalsan
saft av ½ citron (½ dl)
2 mangofrukter
1 vaniljstång
1 msk smör
½ dl strösocker
1 dl vatten
1 granatäpple
 
 1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smula kexen i matberedare och blanda dem med kokos och smält smör.
 2.  Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant och grädda i 10 minuter.
 3. Fyllningen: Blötlägg gelatinet. Riv skal och pressa saften ur limen och vispa ihop det med kesella, creme fraiche och socker. Ta upp och smält gelatinbladen över försiktig värme i kastrull eller mikrovågsugn. Blanda lite av fyllningen med de smälta bladen och vänd sedan ihop detta med resten.
 4.  Bred ut fyllningen över botten och ställ den att stelna. Hit kan förberedas.
 5. Chokladtaket: Hacka chokladen. Koka upp grädden och låt chokladen smälta ner i den. Tillsätt smöret och rör till en slät tryffel och låt det svalna. Knäpp av kakformens kant och bred chokladen över cheesecaken.
 6.  Mangosalsa: Pressa citronen. Skala och tärna mangon, klyv och skrapa ur vaniljstången. Smörstek mangotärningarna och vaniljfröna under omrörning med först en del. sedan resten av sockret. Tillsätt vatten och citronsaft när det börjar bli ljusbrunt.
 7.  Servering: Placera snibbar av cheesecaken på assietter. lägg mangosalsan vid sidan. Klyv ett granatäpple, sprid lite kärnor över salsan och dekorera med den urskapade, på längden kluvna vaniljstången.
 8.  Cheesecaken kan göras i en vanlig form med löstagbar kant och serveras som snibbar. Man kan också använda ringar och göra portionstårtor.


Tillbaka till registret