|
|
|
med choklad och kakaocréme |
För 8 personer: Laxbollar: Avokado- och laxrulle: |
|
Spett med teriyakisås | |
1. | Trä upp laxen på träspett. Blanda senap och ingefära. Bred ett tunt lager på laxen. Strö över salladslök. |
2. | Häll upp teriyakisåsen/sojan i små glas att doppa laxen i. |
Laxbollar | |
3. | Finjacka laxen, tomaterna och basilikan. Blanda med kesellan. |
4. | Forma till 16 runda laxbollar. Lägg i kylen under plast till serveringen. Lägg på salladsblad. |
Avokado- och laxrullar | |
5. | Dela, kärna ur och mosa avokadorna. Rör i citron, salt och peppar. Pressa i vitlöken. |
6. | Bred ut avokadoröran på tunnbröden. Lägg på laxskivorna och rulla ihop. |
7. | Lägg rullarna i plast i kylen till serveringen. Skär med vass kniv i 8 eller 16 mindre bitar. |
För 4 personer: Tillbehör |
|
Raberberchutney 1 gul lök 3 dl skivad rabarber (ca 150 g) 2 msk vatten 2 msk vinäger 1 dl strösocker ½ hönsbuljongtärning 1 msk hackad röd spansk pepparfrukt 1 tsk arrowrot |
1. | Bena ur kycklingklubborna. Blanda ihop marinaden på ett fat. |
2. | Vänd runt kycklingen i marinaden. Täck och låt marinerna i kylen, minst fyra timmar. |
3. | Sätt ugnen på 225 grader. |
4. | Vik ihop kycklingklubborna och stick 2 träspett i varje kycklingbit |
5. | Tvätta potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Kärna ur paprikan. Skär paprika och squash i bitar. |
6. | Lägg potatis och grönsaker, även salladslök, tätt på oljat bakplåtspapper i en långpanna. Salta. |
7. | Lägg kycklingklubborna bredvid. Vänta 10 minuter med att lägga på kycklingfiléerna, eftersom de har lite kortare stektid. |
8. |
Stek i mitten av ugnen sammanlagt ca 25 minuter. Raberberchutney är gott att servera till. |
Raberberchutney | |
1. | Skala och hacka löken. Blanda ihop alla ingredienser utom arrowroten till chutneyn i en kastrull. |
2. | Låt det koka på svag värme ca 5 minuter. |
3. | Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och rör ner i chutneyn. Koka upp och låt svalna. |
För 4 personer Kakaocrémen: |
1. | Blötlägg gelantinbladet i rikligt med vatten. Pressa clementinerna. Koka upp saften, strösockret och citronsaften. Låt svalna. Smaka av med vaniljsockret. |
2. | Lyft kastrullen från värmen och rör ned gelantinet så att det smälter. Sila soppan och ställ den kallt några timmar, gärna över natten. |
3. | Smält chokladen till flarnen och bred ut den så tunt som möjligt på en plåt med bakpapper. Låt chokladen stelna. |
4. | Vispa alla ingredienser till kakaocrémen, utom likören, mycket kraftigt tills den blir fast och luftig (3-4 minuter med elvisp). Tillsätt likören och rör om. |
5. | Bryt eller skär chokladen i små fyrkanter. Varva chokladflarnen och kakaocrémen i tre eller fyra lager. Ställ en trave på varje tallrik. Häll försiktigt upp den kalla soppan och garnera med frukt eller bär. |