Meny 51

Laxtapas

 Yoghurtmarinerad kyckling på spett

 Isad clementinsoppa
med choklad och kakaocréme

Laxtapas

 

För 8 personer:
Spett med terivakisås:

16 avlånga bitar citrusgravad lax utan skinn, ca 150 g
2 tsk fransk senap
2 tsk finriven ingefära
½ dl finhackad salladslök
1½ dl teriyakisås

Laxbollar:
150 g citrusgravad lax
4 marinerade soltorkade tomater
10 stora basilikablad
1 dl kesella gourmet

Avokado- och laxrulle:
200 g tunt skivad gravad lax
2 avokado
1 tsk pressad citronsaft
salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
3 kakor fyrkantligt mjukt tunnbröd

   Spett med teriyakisås
 1.  Trä upp laxen på träspett. Blanda senap och ingefära. Bred ett tunt lager på laxen. Strö över salladslök.
 2.  Häll upp teriyakisåsen/sojan i små glas att doppa laxen i.
   Laxbollar
 3.  Finjacka laxen, tomaterna och basilikan. Blanda med kesellan.
 4.  Forma till 16 runda laxbollar. Lägg i kylen under plast till serveringen. Lägg på salladsblad.
   Avokado- och laxrullar
 5.  Dela, kärna ur och mosa avokadorna. Rör i citron, salt och peppar. Pressa i vitlöken.
 6.  Bred ut avokadoröran på tunnbröden. Lägg på laxskivorna och rulla ihop.
 7.  Lägg rullarna i plast i kylen till serveringen. Skär med vass kniv i 8 eller 16 mindre bitar.

 

Yoghurtmarinerad kyckling på spett

För 4 personer:
4 kycklingfiléer eller kycklingklubbor

Marinad
1 dl matlagningsyoghurt 1 pressad vitlöksklyfta ½ dl finhackad persilja 1 tsk timjan 1 tsk salt 1 krm svartpeppar

Tillbehör
6 stora potatisar 1 röd paprika 1 squash (ca 400 g) 4 salladslökar olja 1 tsk gourmetsalt rabarberchutney

Raberberchutney
1 gul lök
3 dl skivad rabarber (ca 150 g)
2 msk vatten
2 msk vinäger 1 dl strösocker
½ hönsbuljongtärning 1 msk hackad röd spansk pepparfrukt
1 tsk arrowrot

 1. Bena ur kycklingklubborna. Blanda ihop marinaden på ett fat.
 2.  Vänd runt kycklingen i marinaden. Täck och låt marinerna i kylen, minst fyra timmar.
 3. Sätt ugnen på 225 grader.
 4.  Vik ihop kycklingklubborna och stick 2 träspett i varje kycklingbit
 5. Tvätta potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Kärna ur paprikan. Skär paprika och squash i bitar.
 6.  Lägg potatis och grönsaker, även salladslök, tätt på oljat bakplåtspapper i en långpanna. Salta.
 7.  Lägg kycklingklubborna bredvid. Vänta 10 minuter med att lägga på kycklingfiléerna, eftersom de har lite kortare stektid.
 8.  Stek i mitten av ugnen sammanlagt ca 25 minuter.
Raberberchutney är gott att servera till.

   Raberberchutney
 1.  Skala och hacka löken. Blanda ihop alla ingredienser utom arrowroten till chutneyn i en kastrull.
 2.  Låt det koka på svag värme ca 5 minuter.
 3.  Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och rör ner i chutneyn. Koka upp och låt svalna.

Isad clementinsoppa
med choklad och kakaocréme
 

För 4 personer
ca 4 dl saft från clementiner (ca 3/4 kg) eller samma mängd apelsinjuise
1 gelentinblad ½ dl strösocker
saften av ½ citron
½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Kakaocrémen:
2 dl iskall créme fraiche
½ mak osaltat, rumstempererat smör
2 msk florsocker
½ msk kakao
½ msk kakaolikör (kan uteslutas)
ca 50 g choklad till flarnen frukt eller bär till garnering

 1.  Blötlägg gelantinbladet i rikligt med vatten. Pressa clementinerna. Koka upp saften, strösockret och citronsaften. Låt svalna. Smaka av med vaniljsockret.
 2.  Lyft kastrullen från värmen och rör ned gelantinet så att det smälter. Sila soppan och ställ den kallt några timmar, gärna över natten.
 3.  Smält chokladen till flarnen och bred ut den så tunt som möjligt på en plåt med bakpapper. Låt chokladen stelna.
 4.  Vispa alla ingredienser till kakaocrémen, utom likören, mycket kraftigt tills den blir fast och luftig (3-4 minuter med elvisp). Tillsätt likören och rör om.
 5.  Bryt eller skär chokladen i små fyrkanter. Varva chokladflarnen och kakaocrémen i tre eller fyra lager. Ställ en trave på varje tallrik. Häll försiktigt upp den kalla soppan och garnera med frukt eller bär.

Tillbaka till registret