Meny 5

 Michel Guérards lyxägg

 Smörbräserad lax Johanna

 Punschparfait

Michel Guérards lyxägg

  För 4 personer:
2 burkar iransk kaviar à 30 g styck (kan bytas mot svart kaviar)
4 ägg
½ gul lök
1 liten knippa gräslök
2 tsk Keso
1 krm salt + ½ krm peppar

 1.

 Skölj av äggen i ljummet vatten. Skär av toppen på äggen med en så vass kniv som möjligt. Häll upp tre av äggen i en skål, spara det fjärde till något annat. Vänd upp och ner på äggskalen så att eventuell äggvita rinner ut.

 2.

 Skala och finhacka löken och gräslöken. Vispa de tre äggen och sila ned dem i en tjockbottnad kastrull. Obs! inte av aluminium om du använder stålvisp, då kan äggen bli missfärgade

 3.

 Vispa äggen över svag värme tills de börjar tjockna. De ska bli fluffiga, men inte gryna sig. Ta dem från värmen och tillsätt lök, gräslök, keso, salt och peppar. Smaka av väl.

 4.

 Skeda upp äggröran i äggskalen. Fyll dem till 3/4 och toppa med ca 15 g äkta kaviar (eller vanlig svart) i varje ägg. Servera med rostat rågbröd till.

Smörbräserad lax Johanna

 

Tillbehör
Smörfräst hel spenat lätt kryddad med nymalen vitpeppar och salt. Serverad på separata assietter eller i portionsformar.

För 4 personer:
4 eller 8 skivor skinn- och benfri färsk lax,
ca ½ cm tjocka, totalvikt 400 g
3 - 4 charlottenlökar eller 1 gul lök
4 dl rödvin
5 dl vispgrädde
100 g normalsaltat smör (rumstempererat)
1½ mak smält smör
nymalen vitpeppar
salt

 1.

 Sätt ugnen på 250 grader. Börja med såsen och spenaten. Hacka löken fint och fräs den i ca 2 msk smör i en kastrull ett par minuter utan att den får färg

 2.

 Slå på rödvinet och koka ihop tills knappt 1/3 återstår.

 3.

 Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare tills knappt hälften är kvar och det blivit en krämig sås.

 4.

 Sila bort löken och håll såsen varm under det att det rumstempererade smöret vispas in i såsen i rejäla klickar. Håll såsen varm på spiskanten eller svag värme på plattan. Den får dock ej koka för då kan den lätt skära sig.

 5.

 Smaka av såsen med salt och några varv nymalen peppar.

 6.

 Förbered och tina spenaten enligt förpackningens anvisningar. Krama ur eventuellt vatten. Fräs smör och krydda med salt och nymalen peppar. Man kan ev låta spenatbladen få koka in med en liten skvätt tjock grädde.

 7.

 Sätt en stor ugnssäker form i ugnen med ca 1½ msk smör tills smöret smält. Krydda under tiden laxskivorna med salt och nymalen vitpeppar.

 8.

 Tag ut formen ur ugnen och vänd laxskivorna i det smälta smöret. Sätt sedan det hela åter i ugnen där laxen ska stå 6 - 10 minuter, precis så att den lagom hinner "stanna" i konsistensen.

 9.

 Tag ut och servera laxskivorna på varma tallrikar omedelbart med såsen omkring och spenaten separat.

 

Punschparfait

  För 5-6 personer:
3 äggulor
1½ dl socker, knappt
½ dl punsch
3 dl tjock grädde
50 g mörk blockchoklad

 1.  Vispa äggulorna med sockret pösigt. Tillsätt punsch.
 2.  Vispa grädden ganska hård
 3. Blanda innehållet i de två bunkarna, fyll i sockerkaksform och ställ in i frysen. Låt stå ett dygn.
 4.  Garnera med flisad blockchoklad och servera.

Tillbaka till registret