Meny 4

 Mexikansk avocado

 Filé provencale

Kung Carl XVI Gustafs honungsmurkelparfait

Mexikansk avocado

  För 4 personer:
1 hårdkokt ägg
2-3 hg räkor
1 tomat
2 mogna avocadofrukter
1½ tsk citronsaft
1 msk chilisås
några stänk tabasco
½ kryddmått chilipeppar

 1.

 Hårdkoka ägget och hacka fint

 2.

 Rensa räkorna och skär tomaten i små bitar.

 3.

 Skär avocadofrukterna på längden och tag bort kärnan

4.

 Gräv ur fruktköttet med en tesked och lägg det i en skål. Var försiktig. Salladen ska fyllas tillbaka i skalskålarna.

 5.

 Blanda avocadoköttet med ägg, tomat och räkor.

 6.

 Tillsätt citronsaft, chilisås och kryddor. Eventuellt behövs också salt och peppar. Blanda.

 7.

 Fyll salladen tillbaka i skalhalvorna. garnera med dill.

 

Filé provencale

För 4 personer:
500 g grisfilé
2 msk margarin
1 tsk salt, svartpeppar 8 - 10 potatisar
2 gula lökar
1 tsk salt
1 msk margarin

Champinjonsmör:
50 - 75 g margarin
1 burk (100 g) champinjoner
1½ dl hackad persilja 1 krossad vitlöksklyfta

 1.

 Sätt ugnen på 225 grader. Skala lök och potatis. Finhacka löken och skär potatisarna i tunna skivor.

 2.

 Lägg potatis och lök på ett ugnssäkert fat. Salta och klicka över lite margarin. Stek potatisen i ugnen omkring 45 minuter. Täck med aluminiumfolie de första 15 minuterna.

 3.

 Dela köttet i så stora bitar att de får rum i stekpannan. Bryn köttet runt om i margarin. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén på svag värme under lock 15-20 minuter.

 4.

 Ta upp köttet och skär det i skivor. Vispa ur stekpannan med varmt vatten och häll skyn över potatisen.

 5.

 Blanda mjukt margarin med hackade champinjoner, hackad persilja och smaksätt med krossad vitlök.

 6.

 Lägg köttskivorna över potatisen och klicka på champinjonsmöret. Så här långt kan rätten göras iordning i förväg.

 7.

 Strax innan rätten ska serveras sätt in fatet i 250 grader varm ugn. När smöret smält och allt är genomvarmt kan du servera filé provencale, gärna tillsammans med en skål skivade tomater.

Kung Carl XVI Gustafs honungsmurkelparfait
  För 6-8 personer:
ca 1 dl hackade förkokta murklor,
ca 250 g färska
4 äggulor
1 ägg
1 dl florsocker
1½msk honung
3 dl vispgrädde

 1.

 Använder du färska murklor ska dom först delas och sköljas mycket noga så att all jord och ev. grus försvinner.

 2.

 Koka sedan upp murklorna i vatten som täcker väl. Slå bort spadet och låt murklorna svalna.

 3.

 Hacka murklorna mycket fint och mät upp ca 1 dl hackade murklor till parfaiten

 4.

 Vispa ägget, gulorna, honungen och florsockret tjockt, ljust och pösigt.

 5.

 Vispa grädden till hårt skum utan att den blir grynig.

 6.

 Blanda äggvispet med de finhackade murklorna som ska vara väl avrunna och hårt urkramade (= så torra som möjligt).

 7.

 Vänd försiktigt ner ägg och murkelblandningen i grädden. Blanda men rör inte i onödan. Häll det hela i en form som rymmer drygt 1 liter och ställ i frysen 6 - 8 timmar.

 8.

 Murkelparfaiten kan göras klar i god tid och förvaras i frysen. Vid serveringen låt formen stå 15 - 20 min i kylen och mjukna. Stjälp upp och servera med lättsötad, lättvispad grädde och mandelflarn.

Tillbaka till registret