Meny 39

 ?

Oxfilé surpris med rödvinssås

Gratinerad frukt

?

 

Oxfilé surpris med rödvinssås
 

För 8 personer:
8 skivor oxfilé, ca 1,2 kg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar smör
1 dl grovhackade valnötter
3 dl grovriven lagrad ost, präst
1 dl créme fraiche

Rödvinssåsen
2 scharlottenlökar
4 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk konc kalvfond
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 msk maizena majsstärkelse
100 g rumstemp smör

Gör så här:

 1.  Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnsäkert fat, låt kallna
 2.  Rör ihop ost, nötter och créme fraiche. Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
 3. Sätt ugnen på 225 grader.
 4.  Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, ca 10 minuter om köttet önskas rosa.
 5.  Värm såsen och vispa ner smöret i klickar.
 6.  Servera köttet med såsen och klyftpotatis.

Gratinerad frukt

 

För 4 personer:
2 äpplen
2 bananer
1 paket djupfrysta hallon, 200g

Kräm
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 msk socker
2 tsk vanillinsocker

 1.  Sätt ugnen på 275 grader.
 2.  Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Värm under vispning tills krämen blir tjock Obs! Krämen får ej koka.
 3. Smaksätt med vanillinsocker
 4.  Tina hallonen något. Skala äpplen och bananer. Skiva bananerna. Skär äpplena i tunna klyftor.
 5.  Lägg frukt och bär i fyra portionsformar eller i en stor form. Häll krämen över. Gratinera i ugnen ca 5 minuter.

Tillbaka till registret