Meny 38

 Parmaskinka med skaldjursmajonäs

 Ugnsbakning av laxfilé

 ?

Parmaskinka med skaldjursmajonäs

 

För 6 personer:
4-8 skivor parmaskinka (stora skivor kan delas)

Fyllning
ca ½ kg räkor - eller köttet från 1 hummer
1 mogen avocado
1 späd selleristjälk
ca 1½ dl majonäs

Uppläggning
oliver
sparris
finstrimlad paprika salladsblad

 1.

 Hacka räkorna grovt - eller skär hummerköttet i små bitar och blanda med majonäs, tunnstrimlat selleri och små bitar av avocado.

 2.

 Fördela blandningen på skinkan och rulla ihop.

 3.

 Lägg upp med tillbehören.

 

Ugnsbakning av laxfilé

För 4 personer:
600 g benfri mittbit av laxfilé
6-8 msk ej för stark gorgonzola ca 1 msk oliv- eller matolja till pensling ca ½ tsk salt

Sherrysås
1 dl söt eller halvsöt sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
ca 1 dl finhackad dill
ca 1 msk smör

Tillbehör
kokta klyftpotatisar eller vanlig kokt potatis
persilja eller citronmeliss till garnering

 1.

 Putsa laxfilén helt fri från ev revben och småben. Känn med fingret mitt uppe på filén och tag med hjälp av en plattång bort de ben som sitter snett ner i laxköttet. Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar.

 2.

 Lägg varje bit med skinnsidan ner på brädan. Gör med en vass kniv ett snitt liksom en ”ficka” mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet.

 3.

 Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. Fördela osten i ”fickan” på varje laxbit. Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela.

 4.

 Sherrysås: Koka upp vinet med buljongtärningen och koka ihop det hela tills hälften återstår. Tillsätt creme fraichen och koka ytterligare ett par minuter. Tillsätt slutligen dillen och vispa i en klick kallt smör. Så här långt kan du förbereda lax och sås.

 5.

 Till serveringen, koka vanlig potatis eller potatis skuren i båtformade klyftor. Sätt ugnen på 200 grader och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Ge under tiden såsen ett uppkok. Lägg upp laxfiléerna på heta tallrikar med sås och potatis omkring. Servera omgående.

?

Tillbaka till registret