Meny 37

 Grapemarinerad avocado

 Fin filé i frasigt skal

 Chokladcheesecake med fruktmosaik.

Grapemarinerad avocado

  För 4 personer:
2 grapefrukter
3 avocado
½ dl torr vermouth
lax- eller löjrom

 1.

 Skär skinnfria klyftor ur grapefrukterna, dessa tärnas och blandas med vermouth.

 2.

 Häri marineras de skivade avocado i 1 timme.

 3.

 Servera med lax- eller löjrom till.

 

Fin filé i frasigt skal

För 6-8 personer:
1 kg oxfilé, gärna mittbit
2 msk margarin eller smör 1 tsk salt
nymalen svartpeppar 1 pkt färdigkavlad, rektangulär smördeg (240 g)
ägg till pensling

Madeirasås
ca ½ dl silad steksky
1 burk (300 g) consommé (buljong)
2 dl crème fraiche
3 msk madeira
½ tsk äkta soya
(½ tsk salt)
2 tsk arrowrotmjöl
1 msk margarin eller smör

Tillbehör
brynta färska champinjoner
stekta tomathalvor
grön sparris eller haricots verts

 1.

 Om filén är fryst, skall den först tina så mycket att den blir mjuk på ytan runt om. Fräs matfettet och bryn fryst filé först på rätt stark värme så att den får fin färg. Bryn färsk filé på inte allt för stark värme. Strö på salt och mal över peppar. Efterstek på svag värme under lock och vänd köttet någon gång under tiden.

 2.

 En färsk, tjock filémittbit behöver eftersteka 25-30 minuter för att bli lagom rosaröd inuti. En smalare, fryst och lättinad filé behöver lika lång tid. För en smalare färsk bit kan tiden minskas till 15-20 minuter.

 3.

 Låt den färdigstekta filén kallna, gärna i kyl över natten. Späd i stekpannan med ca ½ dl vatten till sky och sila den.

 4.

 Låt kylkall filé ligga framme någon timme innan det är dags att veckla in den i deg. Ta fram smördegen och rulla ut den. Skär av två centimeterbreda remsor längs med. Lägg degen över filén på bakpappersklädd plåt. Vik in några centimeter av degen längs köttets långsidor. Gör paketvikning på kortsidorna. Sno ihop de båda remsorna, lägg dem över köttpaketet och tryck till lite. Pensla med ägg och grädda i 200 grader ca 20 minuter. Lägg ev. en alfolieremsa över degsnodden mot slutet så att inte den blir bränd.

Sås

 1.

 Ta vara på den köttsaft som runnit ur köttet på fatet. Blanda med silad sky och consommé i en kastrull. Låt koka upp, vispa i créme fraiche och tillsätt madeira. Sätt smak och färg med soya. Koka ihop såsen något. Smaka av med ev. salt och kanske lite peppar. Så långt kan den förberedas.

2.

 Rör ut arrowmjölet i en aning vatten. Låt såsen koka upp och vispa i redningen. Vispa till sist i matfettet. Såsen skall helst inte koka mer.

 

 Skär upp den varma filén vid bordet, så håller sig köttet varmt. Servera sparris eller haricots verts, champinjoner, tomathalvor och den heta såsen till.

Chokladcheesecake med fruktmosaik.

 

För ? personer:
Till botten:
100 g pepparkakor
100 g digestivekex
50 g smör

Till ostkrämen:
400 g Philadelphiaost
2 ägg
saften av en ½ citron
5 msk strösocker

Till chokladmoussen:
250 g mörk blockchoklad
30 g smör
2 äggulor
50 g strösocker
3 dl lättvispad grädde
ev några droppar konjak

Gör så här:

 1.  Sätt på ugnen på 175 grader.
Botten:
Smula kex och pepparkakor och fräs tillsammans med smöret i en stekpanna. Platta ut i botten på en form med löstagbara kanter. Formen behöver ej smörjas. Grädda i ugn ca 15 minuter.
 2.  Ostrkrämen:
Rör samman ost, ägg, citronsaft och socker till en jämn smet som hälls över botten. Grädda ytterligare 25 minuter. Låt kallna.
 3.  Chokladmoussen:
Smält choklad och smör i vattenbad eller mikrougn. Vispa äggulor och socker på svag värme tills blandningen tjocknar. Tag omedelbart från vattenbadet så att äggen inte koagulerar. Låt smeten svalna under vispning.
 4.  När äggsmeten är fingervarm tillsätts chokladen. Låt svalna ytterligare och vänd därefter ner ev. konjak och den lättvispade grädden. Rör om försiktigt till en jämn smet.
 5.  Bred ut smeten ovanpå ostkrämen. Låt stelna i kyl minst ett par timmar, gärna över natt. Pudra med kakaopulver
 6.  Tillbehör:
Servera gärna en fruktmosaik till, bestående av fint tärnad kiwifrukt och mango, samlat i ett skal av mango. En god vaniljsås med några droppar rinande jordgubbsylt är både gott och dekorativt. Små hjärtan blir det av sylten, om du drar med en kniv genom dropparna.

Tillbaka till registret