Meny 36

 Timbal på lax och räkor

 Bräserad lax i grönsakssås

 Frukter på spett till glass

Timbal på lax och räkor

 

För 4-5 personer:
120 g rensade räkor
100 g rå laxfilé
3 äggulor
1 kvist dill salt
peppar 2½ dl vispgrädde
75 g rumstempererat smör

Sås
4 tomater
½ dl torrt vitt vin
1 liten vitlöksklyfta
salt
peppar

 1.

 Lägg räkor och lax i mixern eller matberedarens skål. Kör till färs. Lägg i gulorna och dillen. Salta och peppra lätt och köär åter medan du häller i grädde. Lägg till sist i smörklicken och arbeta i den.

 2.

 Fördela smeten i 4-5 smorda portionsformar. Så långt går det att förbereda. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och ställ också dem svalt tills det är dags att laga färdigt.

 3.

 Ställ formarna i en liten långpanna eller en form och häll på hett vatten sedan du ställt formen på ugnsluckan. Ugnen skall vara värmd till 175 grader.

 4.

 Sätt in vattenbadet och låt timbalerna stelna och få fin färg. Det tar 15-20 minuter.

 5.

 Kör under tiden tomatköttet med vin och vitlök i mixer. Smaka av med salt och peppar.

 6.

 Fördela såsen på assietter eller desserttallrikar. Ju större tallrik du använder desto större är risken att såsen flyter isär. Den måste därför mixas i sista stund.

 7.

 Stjälp upp de heta timbalerna - med rätsidan upp - mitt på och garnera med en dillvippa.


Bräserad lax i grönsakssås

För 4 personer:
4 laxfjärilar eller laxschnitzlar á ca 160 g 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen vitpeppar

Grönsakssås
2 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 msk smör+1msk mjöl
2 dl creme fraiche
ca ½ dl finstrimlad morot
ca ½ dl finstrimlad fänkål
ca ½ dl finstrimlad selleri
ca ½ dl finstrimlad purjolök
ca 1 msk smör
ev salt

Tillbehör
nykokt potatis bladpersilja
citronklyftor

 1.

 Börja med att koka potatisen som ska vara absolut nykokt då den pressas genom en potatispress vid serveringen.

 2.

 Skär samtliga grönsaker i mycket fina strimlor och fräs dem lätt någon minut i ca 1 msk smör.

 3.

 Koka upp vinet med fiskbuljongtärningen. Blanda 1 msk smör med 1 msk mjöl till en jämn smet och klicka den i vinbuljongen under ständig vispning och uppkok. Tillsätt creme fraichen och koka såsen ett par minuter. Tillsätt grönsaksfräset.

 4.

 Krydda laxen med salt och en aning nymalen vitpeppar. Lägg laxskivorna i en låg vid panna och slå över grönsakssåsen. Täck det hela med smörpapper eller lock och sjud laxen 4-5 minuter beroende på skivornas tjocklek. Fördela sedan lax och sås på heta tallrikar och garnera med bladpersilja och citron samt bjud nykokt pressad potatis till.

 

Frukter på spett till glass

  För ? personer:
1 pkt vaniljglass
vitt vin eller likör
olika exotiska frukter, t ex kiwi, mango, ananas, papaya

 1.

 Skär olika frukter i bitar och marinera gärna någon timme i sött vitt vin eller i likör.

2.

 Lägg upp glassen portionsvis.

 3.

 Trä fruktbitarna på små cocktailspett och stick ner i gräddglassen. Ev. marinad används som sås över glassen.

Tillbaka till registret