Meny 31

 Trädgårdsmästarens paté

Piggvarsfilé med laxmousse och gurka

 Vit chokladmousse med grand marnier
i jordgubbssås

Trädgårdsmästarens paté

 

För 12 personer:
1 jättestor rotselleri, 850 g
1 stor potatis, 150 g
saft från 1/4 citron
9 gelatinblad
2 dl kokspad
1 grönsaksbuljong
1½ dl vispgrädde
2½ tsk salt

Grönsaksfyllningen
6 långa smala morötter, ca 200 g
4 palsternackor, 150 g
”blommorna” av ett stånd broccoli
= ca 100 g

 1.

 Skala rotselleri och potatis, skär i bitar och lägg att koka fullständigt mjukt, ca 45 min,  i vatten med citronsaft.

 2.

 Skala morötterna, skala och klyv palsternackorna. Koka dem helt mjuka.

 3.

 Skär själva ”blommorna” av broccolin. Koka dem mjuka, ca 5 min. Sila upp och doppa  dem snabbt i kallt vatten.

 4.

 Blötlägg gelantinbladen en stund i kallt vatten. Krama ur och lös dem i 2 dl av kokvattnet från sellerin. Lös också upp buljongtärningen häri.

 5.

 Sila från resten av kokvattnet från sellerin och potatisen. Kör eller vispa selleri och potatis till mos under tillsättande av buljongen, vispgrädde och salt.

 6.

 Fukta och klä invändigt en 2-liters form med plastfolie. Varva purén med grönsakerna i formen.

 7.

 Slå formen lätt mot bänken så att allt packar sig. Ställ kallt över natten.

 8.

 Stjälp upp och skär i skivor med vass kniv.

 Hasselnötsdressing
 ca 100 g hasselnötskärnor  2 msk vinäger
 2 dl god olja   2 tsk salt
 ett par varv på pepparkvarnen  


 1.

 Lägg nötterna i torr stekpanna och rosta dem tills skalet börjar släppa

 2.

 Rulla dem i pannan och blås sedan försiktigt bort skalen - helst utomhus! Krossa nötterna grovt.

 3.

 Vispa ihop vinäger och olja, tillsätt nötter, salt och peppar.

 

Piggvarsfilé med laxmousse och gurka

För 4 personer:
4 piggvarsfiléer á ca 100 g eller filéer av annan vit fisk t ex rödtunga ½ tsk salt

Laxmousse
125 g färsk eller fryst lax
½ dl grädde
1 ägg
½ tsk salt
½ krm peppar
½ krm muskot
½ färsk gurka

Sås
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
3 äggulor
75 g rumsvarmt smör
1 krm salt
½ krm nymald vitpeppar

 1.

 Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i foodprocessor och mixa till en slät smet. Tillsätt grädde och ägg. Mixa och smaksätt med salt, peppar och muskot. Ställ moussen i kylen.

 2.

 Rispa gurkskalet med en gaffel längs gurkan. Skär gurkan i tunna skivor.

 3.

 Lägg fiskfiléerna glest i en smord långpanna. salta lätt. Bred moussen över hela filéerna. Lägg gurkskivor som tegel över filéerna.

 4.

 Koka fisken i ugnen ca 15 minuter.

 5.

 Skala och finhacka löken. Koka löken i vinet till ½ dl återstår och sila sen bort löken.

 6.

 Vispa ner äggulorna i vinet. Sjud på svag värme under vispning tills det tjocknar. Vispa i smöret klickvis och smaka av. Servera fisken med såsen.

 

Vit chokladmousse med grand marnier
i jordgubbssås

 

För 20 personer:
500 g vit eller ljus blockchoklad
1½ liter vispgrädde
½ dl florsocker
10 äggulor
1 dl apelsinlikör

Jordgubbssåsen
4 pkt frysta jordgubbar á 225 g
ev florsocker

 1.

 Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden under tiden.

2.

 Rör ut gulorna med florsockret och rör försiktigt ner dem i grädden.

 3.

 Rör därefter ner den smälta chokladen och slutligen likören

 4.

 Ställ moussen kallt över natten.

 5.

 Till såsen halvtinas jordgubbarna och körs till puré i foodprocessor. Söta med florsocker om det behövs. Lägg moussen som vita ägg på en spegel av jordgubbssås.

Tillbaka till registret