Meny 3

 Varma tonfiskfyllda tomater

 Fläskfilégryta Bourguignonne

 Pepparpäron i svartvinbärssås

Varma tonfiskfyllda tomater
  För 4 personer:
4 stora, mogna fasta tomater salt
1 burk tonfisk
2 msk majonäs
1 tsk senap
1 tsk citronsaft
1 äggvita
(4 rostade smörade brödskivor)

 1.

 Sätt ugnen på 200 grader.

 2.

 Tag bort fästet på tomaterna.

 3.

 Skär ett lock, gröp ur kärnorna.

 4.

 Strö lite salt i tomaterna och ställ dem upp och ner på ett fat en halvtimme

 5.

 Fyll med den väl avrunna tonfisken.

 6.

 Smaksätt majonäsen med senap och citronsaft.

 7.

 Vispa vitan till hårt skum. Vänd den i majonäsen.

 8.

 Toppa tomaterna med blandningen.

 9.

 Gratinera ca 8 min.

Servera tomaterna genast ev. på smörad toast.

Fläskfilégryta Bourguignonne

För 4-6 personer:
800 g fläskfilé
1 pkt bacon
15 smålökar, färska eller helst färska charlottenlökar
250 g små färska champinjoner
1 lagerblad
persiljekvistar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk finklippt persilja
4-5 dl rödvin
salt
peppar
timjan

 1.

 Skär fläskfilén i drygt centimetertjocka skivor och dela dem i munsbitar. salta och
peppra och pressa lite vitlök direkt på köttet, 1 klyfta.

 2.

 Bryn köttbitarna lätt i en stor stekgryta med hälften smör och hälften olja, klipp baconet i strimlor och låt det fräsa med. Lägg i lökarna och låt dem bryna. Rör ner tomatpurén och häll på vinet. Lägg i lagerblad, persiljekvistar, en stor nypa timjan och pressa ner resten av vitlöken.

 3.

 Låt grytan småputtra under lock ca 30-40 minuter.

 4.

 Skölj och rensa champinjonerna. Fräs dem hela i lite smör. Krydda gärna med lite vitlökssalt och lägg dem i grytan strax innan den är färdig.

 5.

 Smaka av en sista gång, strö den klippta persiljan över och bjud råstekt potatis och grönsallad till.

 

 

Pepparpäron i svartvinbärssås
  För 6 personer:
6 ganska hårda päron
1 tsk grön- eller vitpeppar
1 flaska svartvinbärssaft, ca ½ liter + vatten
1 bit kanelstång, ca 5 cm
skalet av ½ citron

Till serveringen
2 dl vispgrädde
½ tsk vanillinsocker
2 tsk strösocker

 1.

 Välj en så stor kastrull att alla päronen ryms. Häll i den utspädda saften, kanelstång och citronskal och koka upp ca 5 minuter. Låt lagen svalna något.

 2.

 Medan lagen kokar skalar man päronen jämnt och fint. Spara skaftet och skär av en skiva i botten så att päronen kan stå vid serveringen. Om det går, så tryck in peppar kornen lite här och var i päronen, låt annars pepparkornen koka med i lagen.

 3.

 Lägg ner päronen och se till att lagen täcker dem. Sätt på lock och koka päronen sakta färdiga ca 20-45 minuter beroende på sort och hårdhet. 20 minuter brukar vara minimum för att hindra dem att missfärgas kring stjälken.

 4.

 Låt päronen kallna i lagen, då drar den in och päronen blir genomskinliga i fruktköttet.

 5.

 Ta upp päronen när de är helt kalla, t.ex. på morgonen. Bubbelkoka ihop lagen tills den blir till en tjockflytande sås. Skulle den råka koka ihop för mycket, kan man spä den med ½ dl vatten och värma på nytt.

 6.

 Vid serveringen slås såsen över päronen och den vispade smaksatta grädden bjuds till.

 

Tillbaka till registret