Meny 24

 Svamptimbaler i gräslöksås

 Laxfjärilar med sherrysås

 Pärontårta

Svamptimbaler i gräslöksås

För 4 personer:
2 dl förvälld hackad svamp 2 ägg 1 dl crème fraiche salt peppar
ev timjan

Sås:
1 dl svampspad el buljong 125 g smör
2 msk finklippt gräslök

 1.  Hacka svampen ytterst fint eller kör den i mixer. Blanda i ägg och crème fraiche. Krydda.
 2.  Fördela smeten i väl smorda små timbalformar. Grädda dem i vattenbad ovanpå spisen eller i ugnen 200 grader tills timbalerna blivit fasta. Täck över med ett smort smörpapper så att färgen inte blir för stark på ovansidan.
 3.  Gör såsen: Koka ihop svampspadet eller buljongen till hälften. Klicka i det rumsvarma smöret. Tillsätt gräslöken och smaka av såsen.
 4.  Häll upp timbalerna på assietter och fördela gräslöksåsen runtom. Utmärkt entrérätt.

Laxfjärilar med sherrysås

 

För 12 personer:
12 fjärilstyckade laxfiléer av färsk lax 150 g ca 3 tsk salt 1½-2 tsk citronpeppar ca 2 msk
olja till pensling

Sherrysås:
3+3 msk smör
3 msk finhackad lök
ca 3 msk grovhackad persilja (inkl stjälkarna)
1-2 krm citronpeppar ½ flaska halvtorr sherry
4 fiskbuljongtärningar 5-6 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
6 dl crème fraiche
ev en aning cayennepeppar ev citronsaft
ev salt

Tillbehör och garnering:
12 portioner kokt ris 1 kilo oskalade räkor eller motsvarande mängd färdigskalade

 

 1.  Börja med såsen: Fräs löken, persiljan och ca 2 krm citronpeppar i 2-3 msk smör utan att det får färg. Tillsätt sherryn och buljongtärningarna och låt det hela koka tills ca 2 dl återstår.
 2.  Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila såsen noga i en ny kastrull. Blanda 1 msk smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i under vispning och nytt uppkok. Tillsätt crème fraichen och koka såsen sakta under visning ca 5 minuter.
 3.  Smaka av såsen med salt om det behövs samt ytterst försiktigt med cayennepeppar (ca 1/4 krm). Smaka även av såsen med ytterligare några msk sherry eller aning citronsaft. Vispa slutligen i 2-3 msk kallt smör klickvis, och såsen är färdig.
 4.  Inför serveringen: Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Obs: när man kokar mycket ris på en gång bör man minska litet på koktiden, eftersom det tar längre tid att uppnå kokpunkten. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut laxfjärilarna på en lätt smord långpanna. Krydda med salt och citronpeppar samt pensla ovansidan lätt med olja
 5.  Sätt långpannan i ugnen 6-8 minuter strax före serveringen. Laxen ska bara precis bli genomvarm så att köttet lagom ”stannar” och färgen ljusnar något. Detta är mycket skonsamt och effektivt sätt att laga lax á la minute för en stor och kräsen publik. Det är ju egentligen bara utrymmet kring bordet och i ugnen som behöver begränsa gästantalet.
 6.  Lägg upp laxfjärilarna på heta fat eller tallrikar. Häll på lite sås och garnera med räkor. Bjud ris och extra sås i kanna bredvid.

Pärontårta

 

2 stycken
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl vatten
100 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
4-5 päron
1 dl vitt vin
3/4 dl socker
1 dl russin eller korinter
2 äggulor
½ dl grädde

 1.  Blanda ingredienserna till pajdegen i matberedare eller hacka ihop allt till en deg. Tryck ut den i två formar (löstagbar kant).
 2.  Skala päronen och ta bort kärnhusen. Skiva päronen tunt. Koka dem med vin, socker, russin eller korinter tills päronen mjuknar och det hela kokar ihop och blir lite simmigt. Låt blandningen svalna.
 3.  Rör i äggulorna och grädden. Häll päronsmeten i pajskalen. grädda i 200 grader ugnsvärme 30-40 minuter eller tills tårtan får fin färg.
 4.  Servera den ljummen - med vispad grädde och glass

 

Tillbaka till registret