Meny 23

 Räkfylld petit-chou-krans

 Grisfilé med vitlök

 Rabarberpaj

Räkfylld petit-chou-krans
För 16 bitar:
2 pkt petit-chou-mix 500 g orensade räkor vatten 3 msk margarin eller smör
4 msk vetemjöl
1½ dl räkavkok 2 dl grädde ½ krm kajennpeppar ½ krm vitpeppar salt 1 knippa dill 3 dl vispgrädde

 1.

 Tillaga petit-chou-mixen enligt anvisningar på förpackningen. Rita en ring, 21 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Vänd det upp och ner, markeringen syns genom papperet. Spritsa eller klicka petit-chou-smeten längs markeringen. Grädda enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna och dela kransen i två bottnar.

 2.

 Rensa räkorna och ta vara på skalen. Lägg skalen i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Sila bort skalen och ta vara på spadet.

 3.

 Fräs matfett och mjöl till stuvningen. Späd med räkspad och grädde. Krydda och smaksätt ev. med mera salt. Låt stuvningen svalna. Tillsätt finklippt dill.

 4.

 Vispa grädden till fast skum. Blanda försiktigt ner den i den kalla stuvningen. Placera den undre delen av petit-chou-kransen på ett uppläggningsfat. Fördela stuvningen på den och stick i räkorna runt om. Lägg på den toppiga delen av kransen.

 

Grisfilé med vitlök

  För 4-5 personer:
2 putsade grisfiléer
2-3 klyftor vitlök 1/4-1/2 tsk torkad rosmarin 50 g smör eller margarin salt
nymalen peppar 250 g rensade champinjoner 1-2 dl buljong 1 dl tjock grädde X 1 dl gräddfil ev några droppar soja

 1.

Putsa grisfiléerna omsorgsfullt. Snitta upp dem på längden och strö flisad vitlök samt söndersmulad rosmarin i skåran. Fäst ihop med köttnålar eller bind ihop köttet med krympt bomullsgarn.

 2.

 Bryn filéerna snabbt på alla sidor i litet matfett och krydda dem med salt och peppar. Tag upp köttet.

 3.

 Dela champinjonerna i fjärdedelar och fräs dem i matfettet tills de är gyllenbruna. Tag upp dem med hålslev.

 4.

 Lägg tillbaka köttet i grytan, tillsätt buljongen och låt allt småputtra 8-10 minuter på låg värme. Tag upp köttet och plocka bort köttnålarna - bomullsgarnet. Försök hålla köttet varmt.

 5.

 Blanda champinjonerna med de bägge gräddsorterna i en gryta och låt svampsåsen koka ihop, tills den blir slät. Tillsätt litet steksky samt, om såsen är blek, ett par droppar soja och även litet extra buljong. Smaka av såsen.

 6.

 Skär köttet i tunna skivor på snedden och lägg upp dem på varmt fat. Häll på litet sås och servera resten av såsen separat. Bjud även på sprödvarmt bröd och tomatsallad


Rabarberpaj
 

För 4 personer:
Pajdeg
100 g margarin
2 dl vetemjöl
1 gula + något lite vatten
1 krm salt

Fyllning:
färsk rabarber
2 msk socker

Marängtak:
2 vitor
2-3 droppar ättiksprit
2 dl socker

 

 

Mandelsufflétak:
1 dl socker
75 g smör
1 gula
50 g mald mandel
1 msk citronsaft
2 vitor

 1.

Gör pajdegen och lägg den i en form. Strö lite vetemjöl över degen.

 2.

 Lägg i den skurna rabarbern + socker. Grädda i ugn 225 grader i ca 15 minuter.

 3.

 Under tiden

 

 A) Marängtaket. Alla ingredienserna vispas ihop över kokande vatten.

 

 B) Mandelsufflétak. Rör socker och smör smidigt. Blanda i gulan, mald mandel och citronsaft. Vispa vitorna hårt. Blanda sedan i det i smeten.

 4.

 Bred över taket. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter

Tillbaka till registret