|
|
|
|
|
För 16 bitar: 2 pkt petit-chou-mix 500 g orensade räkor vatten 3 msk margarin eller smör 4 msk vetemjöl 1½ dl räkavkok 2 dl grädde ½ krm kajennpeppar ½ krm vitpeppar salt 1 knippa dill 3 dl vispgrädde |
1. |
Tillaga petit-chou-mixen enligt anvisningar på förpackningen. Rita en ring, 21 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Vänd det upp och ner, markeringen syns genom papperet. Spritsa eller klicka petit-chou-smeten längs markeringen. Grädda enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna och dela kransen i två bottnar. |
2. |
Rensa räkorna och ta vara på skalen. Lägg skalen i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Sila bort skalen och ta vara på spadet. |
3. |
Fräs matfett och mjöl till stuvningen. Späd med räkspad och grädde. Krydda och smaksätt ev. med mera salt. Låt stuvningen svalna. Tillsätt finklippt dill. |
4. |
Vispa grädden till fast skum. Blanda försiktigt ner den i den kalla stuvningen. Placera den undre delen av petit-chou-kransen på ett uppläggningsfat. Fördela stuvningen på den och stick i räkorna runt om. Lägg på den toppiga delen av kransen. |
För 4-5 personer: 2 putsade grisfiléer 2-3 klyftor vitlök 1/4-1/2 tsk torkad rosmarin 50 g smör eller margarin salt nymalen peppar 250 g rensade champinjoner 1-2 dl buljong 1 dl tjock grädde X 1 dl gräddfil ev några droppar soja |
1. |
Putsa grisfiléerna omsorgsfullt. Snitta upp dem på längden och strö flisad vitlök samt söndersmulad rosmarin i skåran. Fäst ihop med köttnålar eller bind ihop köttet med krympt bomullsgarn. |
2. |
Bryn filéerna snabbt på alla sidor i litet matfett och krydda dem med salt och peppar. Tag upp köttet. |
3. |
Dela champinjonerna i fjärdedelar och fräs dem i matfettet tills de är gyllenbruna. Tag upp dem med hålslev. |
4. |
Lägg tillbaka köttet i grytan, tillsätt buljongen och låt allt småputtra 8-10 minuter på låg värme. Tag upp köttet och plocka bort köttnålarna - bomullsgarnet. Försök hålla köttet varmt. |
5. |
Blanda champinjonerna med de bägge gräddsorterna i en gryta och låt svampsåsen koka ihop, tills den blir slät. Tillsätt litet steksky samt, om såsen är blek, ett par droppar soja och även litet extra buljong. Smaka av såsen. |
6. |
Skär köttet i tunna skivor på snedden och lägg upp dem på varmt fat. Häll på litet sås och servera resten av såsen separat. Bjud även på sprödvarmt bröd och tomatsallad |
För 4 personer: Fyllning: Marängtak: |
|
Mandelsufflétak: |
1. |
Gör pajdegen och lägg den i en form. Strö lite vetemjöl över degen. |
2. |
Lägg i den skurna rabarbern + socker. Grädda i ugn 225 grader i ca 15 minuter. |
3. |
Under tiden |
|
A) Marängtaket. Alla ingredienserna vispas ihop över kokande vatten. |
|
B) Mandelsufflétak. Rör socker och smör smidigt. Blanda i gulan, mald mandel och citronsaft. Vispa vitorna hårt. Blanda sedan i det i smeten. |
4. |
Bred över taket. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter |