Meny 21

 Melonentré

 Filet Mignon med vermouthsås
och oliver

 Pepparpäron i svartvinbärssås

Melonentré

För 4 personer:
½ melon, ca ½ kg
1 burk hel grön sparris 1/4 färsk gurka
4 hg räkor (el 4 skivor kokt skinka)

Till såsen:
1 tsk citronsaft
1 krm basilika
2 msk majonäs
3/4 dl gräddfil
1 msk finskuren persilja

 1.

 Skär melonen i 4 klyftor. Skiva gurkan tunt. Skala räkorna. Öppna sparrisburken och låt spadet rinna av.

 2.

 Lägg en klyfta melon på varsin assiett, fördela sparris, gurka och räkor eller skinka omkring. Täck med plastfolie och ställ kallt.

 3.

 Låt basilikan dra i citronsaften en stund och rör sedan ner majonäs, gräddfil och finskuren persilja. Lägg några skedar av såsen på melonen just innan den ska serveras.

 

Filet Mignon med vermouthsås och oliver
 

För 4 personer:
600 g fläsk- eller kalvfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 1 msk smör till stekning ½ dl torr vermouth
4 dl creme fraiche (2 burkar)
1 grönsaksbuljongtärning 1 ask kryddkrasse
1-1½ dl skivade oliver

Tillbehör:
Kokt pressad potatis

 1.

Börja med att råskala och koka potatisen. Putsa under tiden filéerna fria från fett och hinnor. Skär dem i 2-3 cm tjocka skivor. Skiva oliverna.

 2.

 Hetta upp en traktörpanna eller liknande. Salta och peppra filéerna. Stek dem sedan hastigt i smöret 1-2 minuter på varje sida.

 3.

 Lägg upp och fördela filéerna på heta tallrikar. Koka ur pannan med vinet och tillsätt creme fraiche. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och ge det hela ett uppkok.

 4.

 Smaka av såsen med en aning salt om det behövs samt klipp i kryddkrassen. Slå såsen runt filéerna och strö oliverna över. Servera omedelbart samt bjud nykokt pressad potatis till.

Pepparpäron i svartvinbärssås
  För 6 personer:
6 ganska hårda päron
1 tsk grön- eller vitpeppar
1 flaska svartvinbärssaft, ca ½ liter + vatten
1 bit kanelstång, ca 5 cm
skalet av ½ citron

Till serveringen
2 dl vispgrädde
½ tsk vanillinsocker
2 tsk strösocker

 

 1.

Välj en så stor kastrull att alla päronen ryms. Häll i den utspädda saften, kanelstång och citronskal och koka upp ca 5 minuter. Låt lagen svalna något.

 2.

 Medan lagen kokar skalar man päronen jämnt och fint. Spara skaftet och skär av en skiva i botten så att päronen kan stå vid serveringen. Om det går, så tryck in pepparkornen lite här och var i päronen, låt annars pepparkornen koka med i lagen.

 3.

 Lägg ner päronen och se till att lagen täcker dem. Sätt på lock och koka päronen sakta färdiga ca 20-45 minuter beroende på sort och hårdhet. 20 minuter brukar vara minimum för att hindra dem att missfärgas kring stjälken.

 4.

 Låt päronen kallna i lagen, då drar den in och päronen blir genomskinliga i fruktköttet.

 5.

 Ta upp päronen när de är helt kalla. T ex på morgonen. Bubbelkoka ihop lagen tills den blir till en tjockflytande sås. Skulle den råka koka ihop för mycket, kan man spä den med ½ dl vatten och värma på nytt.

 6.

 Vid serveringen slås såsen över päronen och den vispade smaksatta grädden bjuds till.

Tillbaka till registret