Meny 2

 Svampfyllda paprikor

 Murkelgratinerad hälleflundra

 Vit kaffesufflé

Svampfyllda paprikor
För 4 personer:
4 stora eller 8 små gröna paprikor vatten + salt

Färs till fyllning
2 mellanstora gula lökar
500 g färsk blandsvamp eller 2 kvartsburkar á 175 g/st
2-3 msk smör
salt
nymald vitpeppar
ca 3 dl tunn grädde
ca 3 msk finhackad persilja

Till garnering
1 dl cheddar- eller herrgårdsost

 

 1.  Skär av ett lock i ”skaftändan” på varje paprika. Skrapa ur kärnorna väl, skölj paprikorna och locken och lägg ner i kokande lätt saltat vatten. Koka i 6-8 minuter över svag värme. Tag upp paprikorna och låt dem rinn av väl. Skär ”locken” i små tärningar.
 2.  Sätt ugnen på 250 grader.
 3.  Hacka löken fint och den färska eller konserverade svampen, ganska grovt. Bryn smöret lätt, lägg ner lök och svamp i stekpannan och stek på måttlig värme till fuktigheten dunstat bort från svampen. Tillsätt paprikatärningarna och späd sedan, litet i sänder, med grädden och låt den koka in i röran, som skall bli som en lös färs. Smaka av med salt och peppar och blanda i persiljan
 4.  Fyll paprikorna med röran och ställ dem i lätt smord ugnssäker form. Slå i så mycket buljong att botten är täckt. Täck färsen i paprikorna med riven ost och sätt in i ugnen. Gratinera i 10-15 minuter till osten smält ner och fått fin färg.
 5.  Bjud antingen sprödvarmt vitt bröd eller kokt ris till.

 

Murkelgratinerad hälleflundra

 

Pommes duchesse
1 kg mjölig potatis (vit drottning eller King Edward)
2-3 äggulor
3 msk smör
1 tsk salt
½ krm peppar

För 6 personer:
8 hg färsk hälleflundra utan ben
2 burkar murklor á 200 g 2 msk citronsaft
4 dl fiskbuljong (tärning) 2+1 msk smör
2 äggulor
2 msk hackad schalottenlök eller gul lök
1 krm salt
6 dl vispgrädde + 1 dl vispad vispgrädde
1 dl riven herrgårdsost + 1 msk parmesan

 1.

Skala och koka potatisen till pommes duchesse.

 2.

 Skär fisken i 2-3 cm tjocka skivor. Hacka och skölj murklorna, spara spadet. Det är viktigt att skölja dem sedan de hackats så att ev. sand i alla små veck försvinner.

 3.

 När potatisen är kokt pressa den som till mos och arbeta in smör, kryddor och äggulor. Låt svalna.

 4.

 Koka upp murkelspad och vatten tillsammans med en fiskbuljongtärning och citronsaften (tillsammans 4 dl).

 5.

 Fräs löken mjuk i ca 2 msk smör i en vid panna utan att den får färg. Tillsätt murklorna, fräs ytterligare ett par minuter.

 6.

 Lägg i fisken, späd med buljongen och låt fisken sakta sjuda, ej koka, drygt 10 min under lock.

 7.

 Spritsa under tiden ett ugnsfast fat med duchessen. Lägg först en stödrand runt kanten. Spritsa därpå en kraftigare och efter egen fantasi mönstrad rand runt fatets kant.

 8.

 Det är viktigt att få höjd på potatisranden så murkelsåsen kan rymmas.

 9.

 Sätt ugnen på 275 grader. När fisken är färdig, lyft försiktigt upp den på fatet men låt den först mellanlanda på dubbelvikt hushållspapper. Täck fisken väl med folie och håll den varm på spiskanten.

 10.

 Koka på stark värme ihop svampen i buljongen tills det endast återstår någon msk vätska. Tillsätt då grädden och koka på stark värme och under omrörning ihop tills knappt hälften återstår och det blir en tjock sås. Vispa under tiden ½ dl grädde till hårt skum.

 11.

 Tag pannan från värmen. Vispa i äggulorna och ca 1 msk smör. Vänd därefter i den vispade grädden ca 1 dl. Smaksätt slutligen såsen med några korn salt

 12.

 Slå såsen över fisken. Blanda ostsorterna och strö över. Gratinera i ugnen 8-10 min. Servera omgående

Vit kaffesufflé

  För 4 personer:
125 g kaffebönor
5 dl mjölk
3 blad gelatin
3 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker
½ krm salt
2 dl vispgrädde

Till dekoren
1 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
ca 20 g flisad blockchoklad

1. 

 Krossa kaffebönorna genom att lägga dem i en handduk och banka på med en brödkavel eller stöt dem i mortel. De ska bara krossas lätt. Häll de krossade kaffebönorna och mjölken i en kastrull, låt koka upp och småkoka ca 15 min så mjölken får kaffesmak.

 2.

 Gör i ordning en suffléform, som rymmer 6 dl eller 4 små portionsformar. Vik folie eller smörpapper dubbelt några gånger till en ca 5 cm bred remsa och linda den runt formen, så att den står som en krage ovanför kanten. Tejpa fast den väl.

 3.

 Lägg gelatinet att svälla i lite kallt vatten.
4.  Dela de hela äggen i vitor och gulor. Spara vitorna. Vispa ihop de sammanlagt fem gulorna med 3 msk av sockret tills de är vita och fluffiga. Går utmärkt med elvisp. Sila kaffemjölken. Blanda den lite i taget under ivrigt vispande med ägg-sockersmeten. Ta inte all mjölken på en gång, då riskerar man att äggen grynar sig. Häll över kaffekrämen i en tjockbottnad kastrull och sätt den på spisen. Krämen ska tjockna med under ivrig vispning omväxlande på och från värmen.

 5.

 Ta kastrullen från värmen och vispa i det upplösta gelatinet tills det smälter. Låt smeten kallna.

 6.

 Vispa under tiden äggvitorna styva tillsammans med 1 krm salt, vänd sedan ner resten av sockret och vispa 30 sek till så det blandas väl. Vispa vispgrädden halvtjock i en annan bunke.

 7.

 När kaffekrämen svalnat, får man den lättare att ”ta” om man vispar den i t ex diskhon delvis fylld med isvatten. Vänd sedan ner vispgrädden och därefter lite av äggvitorna, sist resten av äggvitorna. Då bevaras fluffigheten.

 8.

 Häll sufflésmeten i den iordninggjorda suffléformen, fyll till ca hälften av pappers kanten. Fyller man över kanten kan sufflén glida på sned när den är klar. Sätt in den i kylskåp, ca 2 timmar.

 OBS!

 Man kan göra kaffesufflén en dag i förväg. Om den då verkar ha ”satt” sig för mycket, så ta ut den i rumstemperatur ca 1-2 timmar före serveringen.

 9.

 Till dekoreringen. Vispa 1 dl vispgrädde med strösocker och fyll i spritspåse med stjärnformad pip. Dra bort ”kragen” på suffléformen/formarna och jämna ev till ytan med vass kniv. Spritsa ett dekorativt mönster på toppen och flisa blockchoklad över. Man kan även lägga kaffebönor av choklad som dekoration ovanpå.
Bär in ”sufflén” i triumf!

Tillbaka till registret