Meny 18

 Gratinerad avocado med räkor

 Oxfilé Cantadou Mirjana

Coupe coq roti

Gratinerad avocado med räkor

För 4 personer:
2 stora avocado
ca 200 g färska räkor

Till såsen:
1½ dl majonäs
½ dl gräddfil
2 msk chilisås
½ tsk curry
1 tsk salt
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk madeira
1 tsk konjak
1 dl vispgrädde - vispad

 1.

 Sätt ugnen på 200 grader. Rensa räkorna till såsen.

 2.

 Klyv avocadon och förvärm den 5 min i ugnen.

 3.

 Öka ugnsvärmen till 250 grader. Lasta räkorna på avocadohalvorna, häll sås över och runtom.

 4.

 Gratinera 5 - 10 min, garnera med färskt grönt och servera omgående.

 

Oxfilé Cantadou Mirjana

  För 4 personer:
4 bitar oxfilé á 150 g
50 g Cantadou vitlök
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
smör till stekning

Sås
1-2 schalottenlökar
½ vitlöksklyfta
100 g Cantadou vitlök
1 dl torrt vitt vin
3/4 msk ljus fransk senap
2 dl vispgrädde
½ tsk salt

 1.

Såsen kan göras klar innan köttet anrättas. Hacka och fräs löken glansig i lite smör. Pressa ner vitlök.

 2.

 Tillsätt osten, låt den smälta.

 3.

 Rör ner vin, senap, grädde och låt såsen puttra till simmig konsistens. Smaka av den med salt och svartpeppar.

 4.

 Köttbitarna plattas ut så att de kan vikas kring en rågad tesked av osten. Tryck till runt kanten. Peppra.

 5.

 Stek köttbitarna vackert i smör över kraftig värme så att de får fin färg utanpå men är rosa inuti. Salta under stekningen.

 6.

 Lägg upp köttet på varma tallrikar och häll såsen över. Pressad potatis serveras till och färsk sallad.

Coupe coq roti

 

För 4 personer:
Vin- eller champangesorbet:
1 liten flaska vitt stilla eller mousserande vin
½ - 1 dl socker
2 äggvitor

Mangopuré:
1 väl mogen mango
2 msk keso

Det höga glaset är fyllt med överraskningar. Heta björnbär, kall-frasig champangesorbet, len fruktpuré. Ovanpå allt detta en spritsad "gräddrosett", några dekorbär och slutligen t o m ett grönt litet blad.

 Vin- eller champangesorbet

 1.

 Rör socker och vin tills sockret löst sig. Sätt in i en vid bunke i frysen och rör emellanåt tills massan blivit som en issörja

 2.

 Vispa vitorna fast och blanda ner dem. Frys på nytt.

 3.

 Vispa upp sorbeten med elvisp någon halvtimme eller timme före serveringen.

 Mangopuré

 1.

 Skala frukten och skär loss fruktköttet med liten vass kniv.

 2.

 Kör frukt och keso till slät puré i mixer eller passera genom sikt.

Tillbaka till registret