Meny 16

 Sallad på ägg, avocado och gravlax

 Örtkryddad lammstek

 Fruktsallad

Sallad på ägg, avocado och gravlax

För 4 personer:
4 ägg
2 avocado
300 g gravlax i bit

Till dressing:
2 msk vinäger
6 msk olja
1 msk vatten
½ krm salt
½ krm svartpeppar
1 krm salladskrydda (italiensk)

 1.

 Hårdkoka äggen, spola i kallt vatten och låt dem svalna. Skala och dela i klyftor

 2.

 Skär avocado och gravlax i 1 cm stora tärningar. Droppa gärna lite citronsaft på avocadon, så mörknar den inte.

 3.

 Vispa ihop ingredienserna till dressingen

 4.

 Vänd försiktigt ned ägg, avocado och lax i en skål och häll över dressingen. Låt salladen gärna stå svalt en stund och dra åt sig dressing.

 

Örtkryddad lammstek

  För 8 personer:
1 lammstek ca 2½ kg
½ dl matolja
2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk svartpeppar

 1. Gnid in lammsteken med oljan och kryddorna. Låt den gärna ligga och dra med kryddorna en stund. (Medan ugnen blir varm.)

 2.

 Sätt ugnen på 175 grader.

 3.

 Stick in en köttermometer i den tjockaste delen på köttet, men inte mot benet.

 4.

 Stek köttet tills termometern visar 70-72 grader, då är det vackert rosa inuti. Det tar ca 1 3/4 - 2 tim. Låt gärna köttet vila i 10 min innan det skärs upp.

Krämig gratäng på potatis och lök

 Ost av typ lagrad grevé, herrgård eller emmenthaler passar utmärkt i gratängen.
 1 kg potatis  6 gula lökar
 1 tsk salt  2 krm svartpeppar
 3 dl riven eller hyvlad ost  4 dl grädde

 1.

 Skala potatis och lök.

 2.

 Skär i tunna skivor

 3.

 Blanda potatis, lök, ost och kryddor i en ugnsfast form. Slå över grädden

 4.

 Sätt ugnen på 175 garder och låt gratängen grädda i 1 tim och 15 minuter. Gör man den tillsammans med lammsteken, så ställ in den när steken har varit i ugnen i 30 min.

 

Fruktsallad

  För 5-6 personer:
1 mogen honungsmelon (ca 1 kg)
1 liten färsk ananas
2 mogna blodgrapefrukter
3 kiwifrukter
1 papayafrukt

1.

 Dela melonen mitt itu och tag bort kärnorna. Skär fruktköttet i kuber.

 2.

 Skär ananasen rakt av i skivor, skär bort skalkanten och dela skivorna i mindre bitar.

 3.

 Skala grapefrukterna med kniv så att även det vita under skalet kommer bort. Skär sedan ut klyftorna mellan sidoväggarna så bara fruktköttet kommer med i salladen.
4.  Skala och skiva kiwifrukterna tvär över.

 5.

 Skala papayan, dela på mitten och tag bort de svarta kärnorna. Skär fruktköttet i långa skivor.

 6.

 Blanda alltsammans försiktigt och servera ur en vacker skål.

Tillbaka till registret