Meny 15

 Räkor och löjrom i tunnbrödskorg

 Gorgonzola inbakad oxfilé

 Vit kaffesufflé

Räkor och löjrom i tunnbrödskorg

För 4 personer:
3 hg nyskalade färska räkor 100 g löjrom
4 tunnbrödsskivor
4 msk majonäs
1 knippa finhackad dill, spar lite för dekoration
1 citron
italiensk salladskrydda
½ isbergssalladshuvud

 1.

 Finhacka räkorna, blanda med majonäsen och krydda lätt med salladskryddan. Rör i den finhackade dillen.

 2.

 Så gör vi tunnbrödsskålen: Fukta tunnbrödet med vatten och vänd det snabbt i en varm stekpanna.

 3.

 Tag upp det nu formbara tunnbrödet och lägg det över ett bordsglas med botten upp. Pressa brödet försiktigt mot glaset runt om så det bildar en korg.

 4.

 När brödet svalnat blir det fast och korgen är färdig.

 5.

 Fyll korgen till en tredjedel med finstrimlad isbergssallad. Lägg i smeten med räkorna. Forma löjrommen med en dessertsked och lägg överst. dekorera med en dillkvist och citronklyfta.

 

Gorgonzola inbakad oxfilé

 

Tillbehör
2 pkt frysta potatispuffar á 400 g

För 8 personer:
8 skivor oxfilé av mittbit á 140 g
2 tsk salt
4 km svartpeppar
200 g gorgonzola
8 stora kronärtskocksbottnar (konserv) 4 plattor fryst smördeg
2 msk smör till stekning
1 ägg till pensling

Portvinsås
2+3 msk smör
1½ mak tomatpuré
1 liten finhackad gul lök + ev ½ vitlöksklyfta
10-12 krossade svartpepparkorn
4 msk vetemjöl
---dl köttbuljong (tärning)
2½ dl rött portvin
3 msk kinesisk soja
½ tsk salt

 

 Såsen

 1.

 Börja med såsen, den kan göras helt färdig dagen före. Fräs löken och den grov krossade svartpepparn i 2 msk smör under ett par minuter, utan att löken tar färg.

 2.

 Sätt till tomatpurén och fräs ytterligare ett ögonblick, pudra därefter över mjölet. Späd med buljongen, lite i taget, vispa och koka upp mellan varje spädning.

 3.

 Sätt därefter till ca 2 dl av vinet och smaksätt med sojan. Låt såsen koka sakta i ca 15 minuter, sila den och smaka ev av med salt och resten av portvinet.

 4.

 Vispa slutligen i 2-3 msk smör, såsens smak blir ”mjukare”, och såsen blir också vackert blank.

 

 Oxfilén

 5.

 Köttet kan börja förberedas ca 5-6 timmar innan det skall serveras. Putsa filén helt fri från hinnor och synligt fett. Tina smördegsplattorna

 6.

 Krydda köttskivorna runt om med salt och peppar och bryn dem i mycket het stekpanna på alla sidor så de får vackert brun färg. Bryn köttet i omgångar så pannan håller värmen,tänk på att köttet inte får ligga för länge i panna,

 7.

 Låt köttet kallna. Kronärtskocksbottnarna skall rinna av, skär sedan bort lite på undersidan så bottnarna kan stå stadigt på köttbitarna.

 8.

 Placera en skockbotten på varje köttbit, fördela gorgonzolan i bottnarnas fördjupning

 9.

 Dela varje smördegsplatta på mitten och kavla ut varje del till en tunn fyrkant, drygt 15x15 cm.

 10.

 Linda in varje köttbit till ett paket genom att lägga degplattan över skockbotten och kött och vika in på undersidan så långt det går, helst skall det bli ett slutet paket.

 11.

 Ställ köttpaketen på en ugnsplåt och förvara svalt fram till gräddningen.

 

 Servering

 12.

 Sätt ugnen på 225 grader. 25-30 minuter innan maten serveras sätts potatispuffarna in i ugnen. Pensla köttpaketen med uppvispat ägg och sätt in dem 10 minuter efter potatispuffarna. Låt stå mitt i ugnen i 12-15 minuter. Tiden är beroende av hur lättstekt du vill ha köttet.

 13.

 Värm såsen. Den kan med fördel spetsas med någon eller några msk portvin.

 

Vit kaffesufflé

 

För 4 personer:
125 g kaffebönor
5 dl mjölk
3 blad gelatin
3 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker
½ krm salt
2 dl vispgrädde

Till dekoren
1 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
ca 20 g flisad blockchoklad

 1.

 Krossa kaffebönorna genom att lägga dem i en handduk och banka på med en brödkavel eller stöt dem i mortel. De ska bara krossas lätt. Häll de krossade kaffebönorna och mjölken i en kastrull, låt koka upp och småkoka ca 15 min så mjölken får kaffesmak.

 2.

 Gör i ordning en suffléform, som rymmer 6 dl eller 4 små portionsformar. Vik folie eller smörpapper dubbelt några gånger till en ca 5 cm bred remsa och linda den runt formen, så att den står som en krage ovanför kanten. Tejpa fast den väl.

 3.

 Lägg gelatinet att svälla i lite kallt vatten.
4.  Dela de hela äggen i vitor och gulor. Spara vitorna. Vispa ihop de sammanlagt fem gulorna med 3 msk av sockret tills de är vita och fluffiga. Går utmärkt med elvisp. Sila kaffemjölken. Blanda den lite i taget under ivrigt vispande med ägg-sockersmeten. Ta inte all mjölken på en gång, då riskerar man att äggen grynar sig. Häll över kaffe krämen i en tjockbottnad kastrull och sätt den på spisen. Krämen ska tjockna med under ivrig vispning omväxlande på och från värmen.

 5.

 Ta kastrullen från värmen och vispa i det upplösta gelatinet tills det smälter. Låt smeten kallna.

 6.

 Vispa under tiden äggvitorna styva tillsammans med 1 krm salt, vänd sedan ner resten av sockret och vispa 30 sek till så det blandas väl. Vispa vispgrädden halvtjock i en annan bunke.

 7.

 När kaffekrämen svalnat, får man den lättare att ”ta” om man vispar den i t ex diskhon delvis fylld med isvatten. Vänd sedan ner vispgrädden och därefter lite av äggvitorna, sist resten av äggvitorna. Då bevaras fluffigheten.

 8.

 Häll sufflésmeten i den iordninggjorda suffléformen, fyll till ca hälften av pappers kanten. Fyller man över kanten kan sufflén glida på sned när den är klar. Sätt in den i kylskåp, ca 2 timmar.

 OBS!

 Man kan göra kaffesufflén en dag i förväg. Om den då verkar ha ”satt” sig för mycket, så ta ut den i rumstemperatur ca 1-2 timmar före serveringen.

 9.

 Till dekoreringen. Vispa 1 dl vispgrädde med strösocker och fyll i spritspåse med stjärnformad pip. Dra bort ”kragen” på suffléformen/formarna och jämna ev till ytan med vass kniv. Spritsa ett dekorativt mönster på toppen och flisa blockchoklad över. Man kan även lägga kaffebönor av choklad som dekoration ovanpå. Bär in ”sufflén” i triumf!

Tillbaka till registret