Meny 13

 Marinerad färsk lax med vårgrön sås

 Murkelkyckling

 Friterade glass-crêpes med hallonsås

Marinerad färsk lax med vårgrön sås

  För 8 personer:
1 bit färsk lax på 450 - 500 g skuren tvärs över fisken
3 tsk vinäger
1 dl olja
2 krm salt
½ krm nykrossad vitpeppar

 1.

 Bena ur laxen och skär den ren från skinn. Dra ur småbenen med plattång. Varje bit skärs sedan i sex ytterligare tunna skivor. (Eller tre dubbelskivor som viks ut till fjäril)

 2.

 Vispa ihop marinaden och lägg laxskivorna i den en timme.

 3.

 Torka skivorna och servera dem med den gröna majonässåsen.

 Vårgrön sås
2 ägg  1½ tsk god vinäger
 1½ tsk ljus fransk senap  ½ krm malen vitpeppar
 1 krm salt  2 dl olja
 1 knippa persilja  1 knippa gräslök
 1/4 ask kryddkrasse  

 1.

 Blanda ägg, vinäger, senap, peppar och salt.

 2.

 Vispa och tillsätt droppvis den rumstemererade oljan.

 3.

 Sist tillsätts grönskan. Smaka av såsen och ställ den kallt. Såsen görs med fördel någon dag innan.

Murkelkyckling

För 4 personer:

1 stor gödkyckling
salt
peppar
1 stor finhackad lök
1 burk murklor (250 g)
2 dl vitt vin
2 dl tjock grädde

 1.

 Dela kycklingen i mindre bitar. Salta och peppra och bryn dem fint i lite smör och olja i en stekgryta. Lägg i den hackade löken.

 2.

 Hacka de avrunna murklorna smått och fräs dem i lite smör, innan du lägger ner dem i grytan. Häll till sist på grädden och det vita vinet. Låt grytan småputtra på låg värme. Smaka av. Servera kycklinggrytan med pressad potatis.

Friterade glass-crêpes med hallonsås
  För 4 personer:
250 g mjöl
4 ägg 2 äggulor
4 dl mjölk strösocker
salt, att smaka av med 700 g vaniljglass

 1.

 Häll mjölet i en bunke. Tillsätt salt, socker och ägg och rör till en slät, jämn massa. Tillsätt därefter mjölken. Smeten får stå att svälla några timmar.

 2.

 Grädda helst i små crêpe-pannor. Låt kallna.

 3.

 Lägg vaniljglassen i de kalla crêpen. Gör små paket och förvara i frys.

 Hallonsås
250 g färska eller frysta hallon  socker eller sockerlag

 1.

 Passera hallonen och tillsätt därefter socker eller sockerlag efter smak.

Frityrsmet
 1½ flaska öl  3 dl olja
 200 g mjöl  1 äggula
 4 äggvitor  2 msk vatten
 strösocker  

 1.

 Vispa samman ingredienserna utan äggvitorna i en bunke till en smidig och jämn smet

 2.

 Låt smeten vila kallt ett par timmar.

 3.

 Rör strax innan smeten skall användas, ner de till hårt skum vispade äggvitorna.

 4.

 Värm frityroljan till 180 grader.

 5.

Doppa glasscrêpen i frityrsmeten.

Tillbaka till registret