|
|
|
|
För 8 personer: 1 bit färsk lax på 450 - 500 g skuren tvärs över fisken 3 tsk vinäger 1 dl olja 2 krm salt ½ krm nykrossad vitpeppar |
1. |
Bena ur laxen och skär den ren från skinn. Dra ur småbenen med plattång. Varje bit skärs sedan i sex ytterligare tunna skivor. (Eller tre dubbelskivor som viks ut till fjäril) |
2. |
Vispa ihop marinaden och lägg laxskivorna i den en timme. |
3. |
Torka skivorna och servera dem med den gröna majonässåsen. |
|
|
2 ägg | 1½ tsk god vinäger |
1½ tsk ljus fransk senap | ½ krm malen vitpeppar |
1 krm salt | 2 dl olja |
1 knippa persilja | 1 knippa gräslök |
1/4 ask kryddkrasse |
1. |
Blanda ägg, vinäger, senap, peppar och salt. |
2. |
Vispa och tillsätt droppvis den rumstemererade oljan. |
3. |
Sist tillsätts grönskan. Smaka av såsen och ställ den kallt. Såsen görs med fördel någon dag innan. |
För 4 personer: 1 stor gödkyckling salt peppar 1 stor finhackad lök 1 burk murklor (250 g) 2 dl vitt vin 2 dl tjock grädde |
1. |
Dela kycklingen i mindre bitar. Salta och peppra och bryn dem fint i lite smör och olja i en stekgryta. Lägg i den hackade löken. |
2. |
Hacka de avrunna murklorna smått och fräs dem i lite smör, innan du lägger ner dem i grytan. Häll till sist på grädden och det vita vinet. Låt grytan småputtra på låg värme. Smaka av. Servera kycklinggrytan med pressad potatis. |
För 4 personer: 250 g mjöl 4 ägg 2 äggulor 4 dl mjölk strösocker salt, att smaka av med 700 g vaniljglass |
1. |
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt salt, socker och ägg och rör till en slät, jämn massa. Tillsätt därefter mjölken. Smeten får stå att svälla några timmar. |
2. |
Grädda helst i små crêpe-pannor. Låt kallna. |
3. |
Lägg vaniljglassen i de kalla crêpen. Gör små paket och förvara i frys. |
|
|
250 g färska eller frysta hallon | socker eller sockerlag |
1. |
Passera hallonen och tillsätt därefter socker eller sockerlag efter smak. |
|
|
1½ flaska öl | 3 dl olja |
200 g mjöl | 1 äggula |
4 äggvitor | 2 msk vatten |
strösocker |
1. |
Vispa samman ingredienserna utan äggvitorna i en bunke till en smidig och jämn smet |
2. |
Låt smeten vila kallt ett par timmar. |
3. |
Rör strax innan smeten skall användas, ner de till hårt skum vispade äggvitorna. |
4. |
Värm frityroljan till 180 grader. |
5. |
Doppa glasscrêpen i frityrsmeten. |