Meny 12

 Ostsallad i tomatbägare

 Kalvfilé Aurora

 Ingefärssoufflé

Ostsallad i tomatbägare

  För 4-6 personer:
6 - 8 stora tomater
2 äpplen
1 päron eller 1 banan
10 cm färsk gurka
150 g herrgårdsost
50 g majonäs
1 dl gräddfil
1 msk riven pepparrot
salt
vitpeppar
grönsallad

 1.

 Skölj tomaterna. Skär av ett lock och gröp ur dem. Lägg dem upp och ned på en tallrik så att de får rinna av.

 2.

 Blanda majonäs, gräddfil och pepparrot med inkråmet från tomaterna och tillsätt efter hand finstrimlad frukt, ost och gurka. Smaka av väl.

 3.

 Fyll salladen i tomatskålarna och ställ dem kallt om de inte ska serveras genast.

 4.

 Lägg finstrimlad sallad runt tomatskålarna före serveringen.

 

Kalvfilé Aurora

  För 4 personer:
600 g kalvfilé (4 skivor à 150 g)
100 g pipo crème-mjukost
100 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
2 dl vitt, torrt vin
2 dl vispgrädde
½ tsk bujongpulver
salt
vitpeppar, nymalen
finhackad gräslök
mjöl för parnering
smör att steka i

 1.

 Platta ut kalvfilén något. Skär upp en ficka i sidan och lägg in osten. Vänd filén i mjöl och stek den i smör gyllenbrun. Salta och peppra.

 2.

 Tag filén ur stekpannan och håll varmt. Dela champinjonerna, finhacka löken och låt den fräsa upp med lite smör. Tillsätt vittvin och bulongpulver utrört i 5 cl vatten. Häll i vispgrädden och låt det hela koka ihop några minuter.

 3.

 Lägg nu i kalvfilén och låt den bräsera (koka) i såsen ca 5 min. Avsluta med att strö finhackad gräslök efter smak över filén och krydda såsen med salt och peppar. OBS att såsmängden är för fyra filéer. Varje filé skall bräsera i en fjärdedel av vätskemängden.

 Pressad potatis
 ½ kg potatis  1 pkt frusna små ärter (250 g)
 2 äggulor  salt
 vitpeppar  riven muskot

 1.

 Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen, rör i äggulorna. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.

 2.

 Rör ner ärtorna i den pressade potatisen och servera i portionsskål.

Ingefärssoufflé

  För 4 personer:
Soufflémassa:
2,5 dl mjölk
3,5 msk vetemjöl
1 msk smör
6 äggulor
3 msk strösocker = 30 g
8 äggvitor
2 tsk majsenamjöl
Smaktillsats:
rivet skal av 1 citron
4 msk syltad ingefära, finhackad 2 - 3 msk strösocker
smör och socker till formen pudersocker och rivet citronskal att pudra över soufflén.

 1.

 Lägg mjöl i en kastrull, obs ej av aluminium. Häll på mjölk under vispning och koka upp.

 2.

 Minska värmen så att massan bara sjuder och vispa i smör, äggulor och socker. Vispa litet till och dra kastrullen från värmen.

 3.

 Blanda i smaktillsatserna.

 4.

 Vispa upp äggvitorna till styvt skum och vispa i majsenan.

 5.

 Rör försiktigt ihop krämen med äggvitorna och fyll i välsmord , sockrad souffléform.

 6.

 Grädda i 200 - 225 grader ca 30 min. Titta inte i ugnen förrän mot slutet av tiden.

 7.

 Pudra över pudersocker och citronrasp och servera genast.

Tillbaka till registret