Meny 48

 Ananas med räkor och majanäs
med hetta

 Lax med gräslökssås

Jordgubb special

Ananas med räkor och majanäs med hetta

 

För 10 personer:
1 kg färsk ananas
1½ kg räkor med skal

Till majonäs:
2 äggulor
1 tsk senap
2½ dl matolja
1 krm salt
2 tsk chilisås av ketchuptyp
1½-2 tsk sambal oelek
½ krm nymald vitpeppar

Gör så här:

 1.  Lägg äggulor och senap i en rundbottnad skål.
 2.  Vispa ner oljan. Först droppvis sedan i en jämn stråle.
 3.  Rör ner salt, chilisås, sambal oelek och vitpeppar.
 4.  Låt majonäsen stå i kylen ca 1 timme så att smakerna får tid att gå ihop.
 5.  Skala räkorna. Dela ananasen på längden. Skär 5 klyftor av varje halva.
 6.  Skär loss fruktköttet från skalet och skär frukköttet i bitar som sedan läggs tillbaka på skalet.
 7.  Lägg räkorna ovanpå ananasbitarna. Servera tillsammans med majonäsen.

 

Lax med gräslökssås

För 4 personer:
4 laxfjärilar á 250 g
2 msk olja
2 msk citronsa´ft
½ tsk salt
½ tsk citronpeppar
1 nypa dragon

Garnering:
4 smala skivor rökt lax
8-12 skalade kräftstjärtar
citronskiva
dillkvistar dragonkvistar

 Gräslöksås:
2 dl creme fraiche
1 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
tsk ljus maizenaredning salt
peppar
2 msk klippt gräslök
några blad dragon
 1.  Lägg laxen i marinad 1 h.
 2.  Sätt in i ugnen 225 grader i 10 - 15 minuter
 3.  Garnera
 4. Vispa ihop såsen i en kastrull - låt sjuda några minuter.

Jordgubb special

För 4 personer:

1 liter mogna jordgubbar
strösocker

Citronkräm
2 äggulor
2 msk florsocker

 1.  Skölj och rensa jordgubbarna men spar, med stjälkarna kvar, de fyra vackraste bären till garnering
 2.  Strö litet socker över bären. Vispa ej ihop krämen förrän strax innan den skall serveras. Rör då äggulor och socker till en pösig toddy och smaksätt med citronsaft. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i toddyn med hjälp av gummiskrapa.
 3. Fördela det mesta av citronkrämen i fyra portionsskålar och lägg försiktigt jordgubbarna ovanpå. Garnera med en klick kräm samt ett vackert bär och servera desserten genast.

Tillbaka till registret